2018. március 2., péntek

Egy nap London

London az Egyesült Királyság fővárosa, a legnagyobb területű város az Egyesült Királyságban és az Európai Unióban is.
Reggel hét után kevéssel érkeztünk meg a lutoni repülőtérre, ahol a repülőt a Green Line egyik autóbuszára cseréltük le, és azzal folytattuk utunk London belvárosa felé. A valamivel több, mint egy órás út után megérkeztünk a Victoria állomásra.
A buszról leszállva a Buckingham palota felé indultunk. A palotához érve néhány fényképet készítettünk a reggeli fényben, majd indultunk tovább Westminster apátság felé. 

Utunkba esett a St. James Park, ahol a változatos állatvilág csak akkor kezdett ébredezni: a madarak a tó partján pihentek, míg a mókusok az arra járóktól próbáltak élelmet szerezni. Ami igen meglepő volt, február lévén az egész parkot virágok borították.


A csendes és nyugodt park után a Westminster előtti sugárút valóságos zajtengernek tűnt. 

A Westminster apátság után elhaladtunk a parlament épülete mellett, majd át a Westminster hídon. Sajnos London egyik jelképe, a Big Ben tornya felújítás miatt teljesen körbe volt véve állványokkal, ezért nem láthattunk belőle túl sokat. 

A híd végén balra kanyarodtunk, majd a Temze jobb partján lefele haladtunk tovább. Elhaladtunk a London Eye óriáskerék mellett, majd egy közel két kilométers séta következett a folyóparton. 

A táv megtétele után a Tate Modern épületében megpihentünk, majd a folyópartot elhagyva folytattuk utunk a Borough Market felé. A Borough Market London egyik legnagyobb és legrégebbi utcai élelmiszer piaca, mindent megtalál itt a látogatómi szem-szájnak ingere.
A piacról továbbmenve elhaladtunk a London Bridge vasútállomás mellett, majd az üvegépületek között gyalogolva visszaértünk a Temze partjára a furcsa formájú városháza mellé. 

Innen már csak néhány lépésnyire volt London másik jelképe, a Tower Bridge. Ennek a hídnak az a különlegessége, hogy abban az esetben, ha nagy hajó érkezik, a híd felhúzható, így a hajó tovább tud menni.

Miután a hídon oda-vissza átsétáltunk visszafordultunk, hogy a Temze partján megtehessük a 3.5 kilométeres utat a Jubilee hídig. Útközben elhaladtunk a HMS Belfast múzeummá alakított hadihajó mellett, és ismét megálltunk pihenni a Tate Modern épületében, ahol ezúttal megnéztük az ottani modern művészeti kiállítást is.
A Jubilee híd után a budapesti Andrássy úthoz hasonló utcán gyalogoltunk tovább, melynek végén a Trafalgar térre értünk.

A Trafalgar tértől már csak két saroknyira volt a Piccadilly Circus, London egyik leghíresebb tere, útkereszteződése, melynek  fő jellegzetességei az óriási kijelzők, videós reklámfelületek a tér északi felén elhelyezkedő sarokház falán.
Ezután még sétáltunk egy keveset a híres Soho negyed utcái között, majd megérkeztünk a Marble Arch diadalívhez, ahol buszra ülhettünk.
Még egy kis kört tettünk a szomszédos Hyde Parkban, majd felültünk a Lutonba tartó buszra. 


Összegzés
Egyetlen nap alatt összesen 16 londoni látványossághoz látogattunk el 22 kilométeres gyalogtúránk során.

Megjegyzések
  • Európai közlekedési normákhoz szokott gyalogosok számára furcsa lehet, hogy az út keresztezésekor először mindig jobbra kell nézni, viszont Londonban a legtöbb gyalogátjáróra fel van festve a "look right" azaz a "nézz jobbra" felirat emlékeztetőként.

Jegyárak
Buszjegy Lutonból Londonba:
          Egyirányú út: 11  £
          Retúr jegy: 17  £

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése