2016. november 30., szerda

Bari

Első nap.
Az olaszországi Bariba repülőgéppel utaztunk. A repülőtérről a 16-os jelzésű busszal érkeztünk a központba (Bari Centrale).
Ezután a szállásunkhoz indultunk, ami a történelmi városközpontban volt. Mivel a szállás megtalálása után még maradt idő, kimehettünk megnézni a naplementét a tengerparton. Bár Bari fekvése miatt a Nap nem a tengerbe nyugszik le, hanem onnan kel fel, ezért a tényleges naplementét nem láthattuk, de azért a vöröslő égbolt így is nagyon szép volt. Miután teljesen besötétedett, elhagytuk a tengerpartot, és az éjjeli pompájában látogattuk meg Bari történelmi központját (Centro storico): a szűk utcákat és az ezek közt levő kisebb-nagyobb tereket. Hétköznap lévén a város kihalt volt, a sikátorokban csak a kézzel készített tészták voltak kirakva száradni kis asztalokra.



Második nap.
Negyed tízkor indultunk a szálláshelyünkről az állomásra, ahova 20 perc gyaloglás után érkeztünk. A 10:00-ás Ferrovie Sud Est vonatával utaztunk Alberobello városába.

Az állomástól a bal oldali úton haladva egyenesen a központi térre érkeztünk, ahonnan déli irányba haladtunk tovább. Rövid séta után megpillanthattuk, amiért jöttünk: a fehér falú, kőtetejű, kör alakú házakat.
Ezután a házak között sétáltunk végig, fényképezgettünk.
A városlátogatás befejezéseként olasz specialitást, focaccia-t vacsoráztunk.


A délutáni vonattal utaztunk haza, Bariba, ahol még egyet sétálva olajban sült puliszkára, vagy ahogy ott mondják: polentára akadtunk. Érdemes megkóstolni!


Harmadik nap.
A harmadik nap reggelén a 9:40-es, immár Trenitalia járatára érkeztünk az állomásra, és Polignano a Mare felé vettük az irányt.

Az itteni történelmi központ rövid látogatása után elindultunk a tengerpart mentén lefele (délkelet), hogy kb. 10 kilométeres gyaloglás után Monopoli városába érkezzünk.
A Polignano központja mellett található gyalogúton indultunk el, majd amikor az véget ért, a sportpályát megkerülve a parti köveken folytattuk utunk. Az első 5 kilométeres szakaszon láthattunk a partra hosszan benyúló öblöket, part alatti barlangokat és természetes módon kialakult sziklahídakat a tenger fölött. Az öblök kivételével a tenger itt sehol sem közelíthető meg, 10-20 méteres sziklafal zárja el a tenger vizét a járható úttól.


A következő 5 kilométert már a tengerpart mellé érkező aszfaltúton tettük meg, ez már Monopoli külvárosa, és a part mentén házak, kikötők akadályozzák a gyalogos közlekedést.
Sötétedésre értünk az állomásra, ahonnan az éppen érkező vonattal indultunk vissza Bariba.


Negyedik nap.
Reggeli utunk ismét az állomásra vezetett. A Ferrovie Appulo Lucane társaság vonatával tarottunk Matera felé.

Materaba érkezésünk után, ahogy eddig is, a központ felé sétáltunk. Az eddigiek közül Materanak van a legnagyobb és legszebb történelmi központja, szóval el lehet tölteni az időt...


Labirintusszerű utcahálózatában könnyen el lehet tévedni.

A sikátorok végeláthatatlan sokasága után a város keleti peremén húzódó kanyon aljára túráztunk le, ahol egy függőhídon keltünk át a patakon, majd a várossal szemben levő oldalt másztuk meg. Innen gyönyörű kilátás nyílt Materara. Ha tovább haladtunk volna az ösvényen, még látványosabb kanyonvilág tárult volna szemünk elé, de tél lévén hamar sötétedett, és vissza kellett indulnunk.


Ötödik nap.
Utolsó nap lévén még egy utolsót sétáltunk Bariban. Megnéztük reggeli fényben a tengerpartját, ahol a halászok a friss fogásaikat készítették eladásra.

A 16-os számú buszból intettünk búcsút Barinak a repülőtér fele menet.



Jegyárak:

  • 16-os busz: repülőtér-központ 1 euró, a jegyet a repülőtéren az első emeleti könyvesboltban lehet megvásárolni
  • 16-os busz: központ-repülőtér 1 euró, a jegyet a buszmegálló melletti újságárusnál lehet megvásárolni
  • Ferrovie Sud Est: Bari-Alberobello 4.90 euró, a jegyet az FSE jegyárusánál, az állomáson lehet megvásárolni
  • Ferrovie Sud Est: Alberobello-Bari 4.90 euró, a jegyet az FSE jegyárusánál, az állomáson lehet megvásárolni
  • Trenitalia: Bari-Polignano a Mare 2.50 euró, a jegyet a Trenitalia jegyirodájánál vagy az automatájánál lehet megvásárolni
  • Trenitalia: Monopoli-Bari 3.20 euró, a jegyet a Trenitalia automatájánál lehet megvásárolni
  • Ferrovie Appulo Lucane: Bari-Matera 4.90 euró, a jegyet a társaság  jegyirodájánál vagy az automatájánál lehet megvásárolni
  • Ferrovie Appulo Lucane: Matera-Bari 4.90 euró, a jegyet a társaság  jegyirodájánál vagy az automatájánál lehet megvásárolni




Megjegyzések:

  • Ha dél-Olaszországban gyalogosan közlekedünk, figyeljünk oda, mert az itteni autósok nem állnak meg a gyalogos átjáróknál, de gyakran a piros lámpánál sem.
  • Bari egész héten kihaltnak tűnik, de szombat este a közeli falvakból és a külvárosból a fiatalság a központba csődül, és benépesíti az utcákat
  • Minden busz- és vonatjegyet indulás előtt érvényesíteni kell (convalidare).


Polignano a Mare egyik öble

Part alatti barlang

Bari tengerpartja
Naplemente Bariban


Függőhíd a materai kanyonban
  • © Pálfi Tamás 2016, szöveg és szerkesztés
  • © Pálfi Anna 2016, képek